Sijoituskotia etsitään



Mikä on sijoituskoira, entäs sijoituskoti?


Millainen koti on sopiva, mitä kodilta vaaditaan, millaisia velvollisuuksia se tuo, mistä 
sijoituskoiraa voi kysyä, millainen sijoitussopimus on ja mitä se sisältää? 

Kuka sopii sijoituskodiksi ja mitä se tarkoittaa?

Sijoituskodiksi sopii jokainen rodusta kiinnostunut, joka haluaa auttaa kasvattajaa tärkeässä työssään. Kasvattaja ei voi pitää kaikkia lupaavia koiria kotonaan, jolloin sijoituskoti on mahtava apu kasvatustyössä. 
Kasvattaja useimmiten pitää omasta pentueestaan parhaan nartun tai uroksen jatkamaan kasvatustyötään, tai kasvattaja ostaa pennun tai aikuisen koiran muualta ja etsii sille sijoituskotia. 

Mitä kodilta vaaditaan ja millaisia velvollisuuksia se tuo? 

Kodilla pitää olla aikaa ja halua työskennellä koiran kanssa, sosiaalistaa sitä ja opettaa sitä tavoille, ihan kuten tavallistakin arkea koiran kanssa eletään. Kasvattajalla voi olla toiveissa käyttää sitä näyttelyissä tai kokeissa, jolloin sijoituskodin tulisi opettaa sille kehäkäytöstä ja toimia kasvattajan neuvojen mukaan. Sijoituskoiraa harkitsevan on tärkeää ymmärtää, että koira on kasvattajan sijoitus, joka vaatii panostusta ja hyvää yhteistyökykyä kasvattajan kanssa ja tuo mukanaan myös velvollisuuksia. 

Mistä sijoituskoiraa voi kysyä? 

Sijoituskodiksi on helpoin tarjoutua suoraan kiinnostavalle kasvattajalle, ja kysyä olisiko tulevaisuudessa sijoituskotia kaipaavaa pentua tai aikuista koiraa. Tärkeintä on tutustua kasvattajaan etukäteen, jotta tiedät millaisen uuden ystävän saat koiran kaupanpäällisenä. On hyvin tärkeää, jotta molemmat osapuolet ovat tietoisia mihin sijoitussopimus sitoo, ja sitä on hyvä tiedustella etukäteen. Kasvattaja toivoo, että sijoituskoti on yhteistyökykyinen ja kertoo rehellisesti koiran kanssa elosta, sekä lähettää välillä kuvia ja kuulumisia. Missään nimessä kuitenkaan ei ole kyse siitä, että kasvattaja muuttaa pennun mukana ja on koko ajan kyttäämässä, vaan enemmänkin tukena ja turvana koiran kasvatukseen ja koulutukseen liittyvissä asioissa. 

Mikä on sijoitussopimus ja mitä se sisältää? 

Sijoitussopimus tehdään aina kahtena kappaleena Kennelliiton lomakkeella ja mahdollisella lisäehtosopimuksella, joista toinen jää kasvattajalle ja toinen sijoituskodille. Nartulle ja urokselle on omat sopimuksensa, jotka eroavat jonkin verran toisistaan. 
Älä koskaan kirjoita nimeäsi paperiin, jonka sisältöä et ole saanut käydä läpi rauhassa. 
Sopimuksen voi pyytää etukäteen nähtäväksi, jotta sopimusta saa miettiä rauhassa ja kysyä, mikäli jokin asia jää epäselväksi. 
Koiran omistusoikeus säilyy kasvattajalla kunnes koira on täyttänyt sopimukseen kirjatut ehdot, jonka jälkeen koiran omistus siirtyy sijoituskodille. 
Kulujen jaosta sovitaan tavallisimmin niin, että sijoituskoti vastaa koiran päivittäisistä kuluista, kuten ruokakustannuksista ja kasvattaja maksaa jalostuskäytön aiheuttamat kulut, kuten terveystarkastukset. 
Sopimuksessa sovitaan myös näyttely- ja koekäynneistä sekä vakuutuksista. 


Mikä ihmeen vakuusmaksu? 

Koirasta voidaan periä vakuusmaksu, joka on maksimissaan 50% koiran hinnasta. 
Vakuusmaksu palautetaan, kun koiraa käytetään jalostuksessa sopimuksen mukaisesti. Jos kasvattaja päättää, että koiraa ei käytetä jalostuksessa, jää summa kasvattajalle. 

Lähde : Suomen Kennelliitto -Finska Kennelklubben ry.